Dializa Peritoneala

aparatul de dializa in timpul programului de 13 ore
Dializa peritoneală

DP se efectuează în interiorul corpului fără niciun contact cu sângele. Un lichid steril de dializă este introdus în abdomen, unde rămâne pentru o perioadă de timp. Ulterior, acest lichid este drenat, eliminând materiile reziduale şi excesul de apă din corp.

 

 

Dializa peritoneală continuă ciclică (decembrie 2017 – prezent)

În cadrul acestui tip de dializă peritoneală Eva este conectată la un aparat care realizează schimburile în mod automat, de 10 ori pe noapte, timp de aprox. 13 ore. Aparatul umple abdomenul cu lichid (300 ml), îi permite să filtreze și apoi îl drenează într-o pungă sterilă pe care o golim a doua zi, la trezire. VIDEO DETALIAT AICI

Această metodă ne oferă o mai mare independență, Eva putând relua programele de recuperare (kinetoterapie, vojta, logopedie și terapie ocupaționala), însă o obligă să ramână conectată la aparat aprox 13 ore in fiecare noapte. Dimineața, începe un nou ciclu, un nou schimb, în care faza inactiva durează întreaga zi. Pe durata zilei nu mai este conectată la aparat.

Dializă peritoneală continuă ambulatorie (sept. / oct. 2016, oct. / dec. 2017)

Se perfuzau 300 ml de lichid de dializă în abdomen prin intermediul unui tub  numit cateter. Acest proces se numeşte „perfuzare”. Procesul de curăţare utilizează membrana din interiorul abdomenului drept filtru natural. Materiile reziduale şi excesul de apă sunt eliminate din corp în lichidul de dializă prin membrana peritoneală. Acest proces se numeşte „timp de staţionare”. După 3 ore, acest lichid era drenat din abdomen printr-un proces numit „drenaj”, care dura aproximativ 60 de minute. Ulterior, se perfuza lichid nou în abdomen, iar procesul era reluat. Acest proces de drenare a lichidului vechi și de perfuzare a lichidului nou se numeşte „schimb” şi este determinat în principal de gravitație (în cazul nostru gravitația a luat locul seringilor de 50 ml cu care perfuzam lichidul de dializă – pregătirea lor dura aprox 15 minute). Pe scurt, din 3 in 3 ore, o ora stăteam cu Eva la drenaj… timp de 2 luni. Din cauza seringilor am ajuns la Fundeni în grija d-lui Dr. Limoncu unde a trecut pe dializa automata in fiecare noapte.  VIDEO DETALIAT AICI.

Introducerea cateterului

Dializa peritoneală necesită acces abdominal. Acesta se realizează cu ajutorul unui cateter DP. Cateterul este un tub subţire din plastic de dimensiunea aproximativă a unui creion, care se introduce de regulă prin peretele abdominal în cavitatea abdominală. De obicei, este introdus de un chirurg sau un nefrolog în condiţii de anestezie generală. Acesta este în permanenţă conectat în corp și doar o mică parte din tub iese prin piele pentru conectarea setului de transfer şi a pungilor DP în timpul schimburilor. Cateterul DP este acelaşi pentru DPCA şi DPA. Este foarte important să menţinem cateterul şi zona din jurul acestuia curate. PREZENTARE VIDEO AICI

sursa text: Diaverum