recuperare 2018

Lunar mergem la control pt analize și aprovizionarea cu cele necesare dializei peritoneale automate.

In ianuarie am mers la Dna. Dr. Teleanu care a insistat sa reluam recuperarea pt că se observa deformarea coloanei și accentuarea spasticității. Ne recomandă control la Dl. Dr. Vlad – ortoped pt stabilirea gradului de luxație la șold și la Dna. Dr. Robănescu pt stabilirea unui program adaptat de recuperare. În cadrul consultației ne prescrie Tonotil, medicament care are efecte imediate (după o săpt. de administrare Eva începe să silabisească mai mult, să iși exprime dorințele, mai târziu începe să imite ce aude în cântecele – în special caini, pisici și elefanți). Un lucru pe care l-am admirat la Dna. Dr. a fost următoarea frază: Acest copil se va recupera atât de mult cât investiți voi ca părinți în recuperare (făcând referire strictă la timp, răbdare și afecțiune), iar pt o recuperare corectă are nevoie de o echipă de medici care să colaboreze pt toate afecțiunile existente.

La începutul lunii martie am ajuns la Centrul Maria Beatrice unde a avut o evoluție ușor favorabilă, Eva s-a acomodat foarte repede și bine cu locul și personalul, având totuși o reținere fata de halatul alb. Am găsit acolo un scaun de postură (nu cel mai potrivit pt probleme ei, dar decât deloc e mai bine). A fost primul copil cu dializa peritoneala care a ajuns în centru.

La un an și șapte luni de la debutul bolii a spus TATA (în aprilie după ce am revenit de la controlul lunar de la Fundeni). A spus timidă și foarte încet.

Pe 15 mai am repetat radiografia de bazin și ni s-a confirmat luxația de sold. Aceasta se poate corecta doar prin operație, postoperator urmează 30 de zile de imobilizare a bazinului si a piciorului stâng. Operația nu poate fi realizata acum din cauza puseelor de creștere, a spasticității, din cauza dependentei de dializa peritoneala. Zona cateterului coincide cu zona de imobilizare a soldului.

Mergem a doua oara la Centrul Maria Beatrice unde se adaptează exercițiile din cauza luxației și se încearcă găsirea unor soluții de posturare care sa nu creeze presiune pe adomen. Luxația de sold, dializa peritoneală și regresul neuro-motor se influențează reciproc în recuperarea generală. Tot în această perioadă am achiziționat și căruciorul Mewa pentru o postura mai corectă în timpul plimbărilor.

În luna iunie a început să numere (pe limba ei ce-i drept) de la 1 la 5 în prima fază, apoi pâna la 10. Iar la începutul luni iulie reușește să numere singură până la 5 arătându-i degetele de la o mână.

Pe 1 octombrie am inceput o serie intensiva la Centrul Maria Beatrice pt următoarele 6 luni, plăcerea cu care merge la recuperare și interacțiunea foarte bună cu terapeuții din centru ne-a făcut sa luăm această decizie. In prima săptămână am schimbat și scaunul de posturare cu unul mai potrivit nevoilor Evei.

La începutul lunii noiembrie reușește să stea primele secunde în fund, în echilibru și începe să se târască pe coate – video

Incheiem anul 2018 cu rezultate îmbunătățite pe partea de echilibru.