Dializa si Transplant

3,5% din impozitul pe salariu20% din impozitul pe profittransfer bancar REVOLUT / PayPal

În această pagină o vedeți pe Eva conectată la aparatul de dializă în timpul programului de 13,5 ore din fiecare noapte, dar și prezentări grafice și video ale procesului de dializă peritoneală, introducerea cateterului. 

aparatul de dializa in timpul programului de 13 ore
Dializa peritoneală

DP se efectuează în interiorul corpului fără niciun contact cu sângele. Un lichid steril de dializă este introdus în abdomen, unde rămâne pentru o perioadă de timp. Ulterior, acest lichid este drenat, eliminând materiile reziduale şi excesul de apă din corp.

 

 

 

* septembrie – octombrie 2016 – 33 zile dializa peritoneala in spital
* octombrie 2016 – 50 ore de hemofiltrare
* octombrie – decembrie 2017 _ dializa peritoneala din 3 in 3 ore
* decembrie 2017 – martie 2019 _ dializa peritoneala automata cu 300 ml / schimb, 10 schimburi / noapte
* martie 2019 – prezent _ dializa peritoneala automata cu 350 ml / schimb, 10 schimburi / noapte

Din decembrie 2017 mergem lunar la Fundeni pt analize si stocul de materiale necesare dializei peritoneale automate din fiecare noapte. Dializa peritoneală continuă ciclică (decembrie 2017 – prezent)

În cadrul acestui tip de dializă peritoneală Eva este conectată la un aparat care realizează schimburile în mod automat, de 10 ori pe noapte, timp de aprox. 13 ore. Aparatul umple abdomenul cu lichid (300 ml), îi permite să filtreze și apoi îl drenează într-o pungă sterilă pe care o golim a doua zi, la trezire.

Această metodă ne oferă o mai mare independență, Eva putând relua programele de recuperare (kinetoterapie, vojta, logopedie și terapie ocupaționala), însă o obligă să ramână conectată la aparat aprox 13 ore in fiecare noapte. Dimineața, începe un nou ciclu, un nou schimb, în care faza inactiva durează întreaga zi. Pe durata zilei nu mai este conectată la aparat.

Dializă peritoneală continuă ambulatorie (sept. / oct. 2016, oct. / dec. 2017)

Se perfuzau 300 ml de lichid de dializă în abdomen prin intermediul unui tub  numit cateter. Acest proces se numeşte „perfuzare”. Procesul de curăţare utilizează membrana din interiorul abdomenului drept filtru natural. Materiile reziduale şi excesul de apă sunt eliminate din corp în lichidul de dializă prin membrana peritoneală. Acest proces se numeşte „timp de staţionare”. După 3 ore, acest lichid era drenat din abdomen printr-un proces numit „drenaj”, care dura aproximativ 60 de minute. Ulterior, se perfuza lichid nou în abdomen, iar procesul era reluat. Acest proces de drenare a lichidului vechi și de perfuzare a lichidului nou se numeşte „schimb” şi este determinat în principal de gravitație (în cazul nostru gravitația a luat locul seringilor de 50 ml cu care perfuzam lichidul de dializă – pregătirea lor dura aprox 15 minute). Pe scurt, din 3 in 3 ore, o ora stăteam cu Eva la drenaj… timp de 2 luni. Din cauza seringilor am ajuns la Fundeni în grija d-lui Dr. Limoncu unde a trecut pe dializa automata in fiecare noapte.  

Introducerea cateterului

Dializa peritoneală necesită acces abdominal. Acesta se realizează cu ajutorul unui cateter DP. Cateterul este un tub subţire din plastic de dimensiunea aproximativă a unui creion, care se introduce de regulă prin peretele abdominal în cavitatea abdominală. De obicei, este introdus de un chirurg sau un nefrolog în condiţii de anestezie generală. Acesta este în permanenţă conectat în corp și doar o mică parte din tub iese prin piele pentru conectarea setului de transfer şi a pungilor DP în timpul schimburilor. Cateterul DP este acelaşi pentru DPCA şi DPA. Este foarte important să menţinem cateterul şi zona din jurul acestuia curate.

sursa text: Diaverum


TRANSPLANTUL DE RINICHI

Din decembrie 2018 este pe lista de transplant de la Fundeni, iar din Februarie 2019 este si pe lista de transplant de la Cluj.


Transplantul de rinichi poate fi realizat atunci când Eva îndeplinește condițiile minime de greutate și dezvoltare. Pentru a diminua riscurile și apariția unor complicații, greutatea ei ar trebui să fie minim 15 kg. Ne gandim la transplant cu rinichi donat de mamă sau bunica, timpul de asteptare ar fi mai scurt. Trebuie respectat și raportul de greutate copil / donator care este de 1/5 iar Eva este prea mica pt acest lucru.

O operaţie majoră

Chirurgia transplantului este o operație majoră. După operație, se administrează medicamente pentru tot restul vieții pentru a împiedica respingerea rinichiului de către organism. Această medicație trebuie să fie monitorizată atent de către echipa medicală. De asemenea, există un risc mai mare de a dezvolta infecții decât persoanele sănătoase. În primul an după transplant, va fi nevoie de vizite regulate la echipa medicală pentru monitorizare și teste.

Operatia costa aprox. 60.000 eur si include doar testele de compatibilitate mama – copil si operatia propriu-zisa, dar operatia nu poate fi realizata acum din cauza subdezvoltarii Evei.

3,5% din impozitul pe salariu20% din impozitul pe profittransfer bancar REVOLUT / PayPal